ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ АКАДЕМІЧНОЇ ПРОКРАСТИНАЦІЇ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ - Субашкевич, Ірина (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
У статті описано поняття академічної прокрастинації як психологічного феномену, що виступає основною гальмівною силою особистісного розвитку та є коренем проблеми неспроможності людини формувати цілісне життєве бачення, яке передбачає короткострокове та довгострокове планування, цілепокладання й поведінку людини, що буде спрямована на самореалізацію. Вивчено різні підходи до розуміння суті цього феномена, які пояснюють причини появи та сутність прокрастинації (психодинамічний, поведінковий і когнітивний).Установлено, що академічна прокрастинація серед студентської молоді являє собою значну проблему для опитуваних студентів, адже 75% мають високий рівень вираженості академічної прокрастинації. Сред студентів 3-4 курсів спостерігається більша схильність до високого рівня академічної прокрастинації, тоді як студенти 1-2 курсів проявляють більшу мотивацію та меншу схильність до прокрастинації. Це може бути пов'язано зі зміною навчальних звичок та збільшенням навантаження з переходом на старші курси. Студенти 3-4 курсів потребують розвитку стратегій управління часом та подолання прокрастинації для досягнення успіху. Головною причиною академічного прокрастинування студентської молоді, згідно з результатами опитування, виявився академічний перфекціонізм – 76%, а от нестача академічної мотивації та тривожність є менш провокативними факторами. Приблизно половина опитуваних виявилася інтерналами, переважна більшість яких має посередній рівень орієнтації на внутрішні стимули, водночас друга половина опитуваних – 55% – виявилася екстерналами, що у своїй академічній діяльності схильні покладатися на зовнішні чинники.