ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗМІНИ ТА РОЛЬ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ - Гурковський, Дмитро; Динєр, Анжеліка (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
У роботі здійснено комплексне дослідження психологічних аспектів цифрової трансформації в контексті сучасних організаційних змін. Особливу увагу приділено аналізові впливу цифровізації та впровадження інноваційних технологій, зокрема штучного інтелекту, на емоційний стан, поведінкові реакції та професійну ідентичність співробітників. Виокремлено ключові психосоціальні ризики, що супроводжують цифрові трансформаційні процеси, серед яких: технострес, цифрове перевантаження, опір змінам, утрата контролю над професійними ролями, а також криза довіри в умовах автоматизації управлінських рішень. У межах дослідження проведено порівняльний критичний аналіз класичних моделей управління змінами (зокрема моделей К. Левіна та Дж. Коттера) й сучасних гнучких підходів, таких як Agile-методології, які демонструють вищу адаптивність до турбулентного цифрового середовища. Обґрунтовано переваги гнучких управлінських стратегій для зниження рівня психологічного опору, активізації залучення персоналу та формування довгострокової організаційної стійкості. Центральна ідея дослідження полягає в потребі трансформації ролі корпоративної психологічної служби – від традиційної підтримувальної функції до активного стратегічного партнера, здатного ініціювати зміни, моделювати психологічно безпечне середовище та сприяти сталому розвиткові організації. Запропоновано багаторівневу модель психологічного супроводу цифрової трансформації, що охоплює індивідуальний, груповий та організаційний рівні, а також наведено приклади практичних інструментів для діагностики, профілактики й подолання психоемоційних ризиків. Стаття містить практичні рекомендації для управлінців, HR-фахівців та організаційних психологів щодо впровадження людиноцентричних підходів у побудові гнучких, адаптивних і ментально стійких організацій в умовах безперервних цифрових змін.