ІНСТИТУЦІЙНІ ТА ПРАВОВІ МЕХАНІЗМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКОННОСТІ Й ДИСЦИПЛІНИ В ОРГАНАХ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ - Чубай, Артем (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню інституційних і правових механізмів забезпечення законності й дисципліни в органах публічного адміністрування. Акцент зроблено на аналізі системи інституційного контролю, що включає органи державної влади, внутрішні служби контролю, спеціально уповноважені наглядові структури та інструменти громадського контролю. Розкрито сутність законності як фундаментального принципу діяльності публічної адміністрації, а також дисципліни як особливого виду службової відповідальності, що забезпечує належний рівень організованості та професійної поведінки державних службовців. У роботі охарактеризовано чинне адміністративно-правове регулювання в царині контролю діяльності органів публічного адміністрування, зокрема норми, що визначають порядок здійснення внутрішнього й зовнішнього контролю, застосування превентивних і примусових заходів, процедури притягнення працівників до дисциплінарної відповідальності. Окрему увагу приділено ролі антикорупційних інституцій, адміністративного судочинства, механізмів службового нагляду та аудиту. З’ясовано, що сучасні виклики трансформації публічної влади потребують удосконалення нормативних засад, підвищення ефективності організаційних структур, цифровізації контрольних процедур і розвитку прозорих механізмів підзвітності. На основі аналізу сучасних підходів обґрунтовано необхідність системної модернізації правових інструментів контролю та нагляду, посилення професійних стандартів державної служби, а також упровадження інноваційних методів забезпечення законності, зокрема ризик-орієнтованих моделей оцінювання діяльності. Зроблено висновок, що ефективне функціонування інституційних і правових механізмів забезпечення законності й дисципліни є ключовою умовою формування відповідальної, прозорої та орієнтованої на суспільний інтерес публічної адміністрації.